LTO-bezwaren trekker-APK vinden gehoor

De Europese Unie ziet af van een algemene periodieke keuring (APK) voor alle trekkers en overige gemotoriseerde landbouwvoertuigen. LTO Nederland vindt dit een verstandig besluit.

De Europese Raad, Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het daar gisteren over eens geworden. De verplichte keuring wordt wel ingevoerd voor trekkers die harder rijden dan 40 kilometer per uur en voornamelijk voor commercieel vervoer worden ingezet.

Deze aanpak vrijwaart nagenoeg alle landbouwtrekkers van de keuring, concludeert LTO Nederland.

Landbouwvoertuigen

De afgelopen tijd heeft LTO zich sterk geweerd tegen het voornemen ook voor landbouwvoertuigen een jaarlijkse keuringsplicht in te stellen.

Aan de betrokken partijen in Europa is duidelijk gemaakt dat zo’n maatregel geen meerwaarde heeft, maar de boeren wel op extra kosten jaagt.

Administratieve rompslomp

In Nederland rijden meer dan honderdduizend landbouwvoertuigen, vaak meerdere op een bedrijf. Alleen de keuring kan al honderden euro's per bedrijf kosten. Daar zou dan ook nog de nodige administratieve rompslomp bijkomen.

Die argumenten vonden eerder dit jaar al gehoor bij het Europees Parlement (EP). Begin juli stemde een meerderheid van het EP tegen het plan voor een trekker-APK.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer