Fijn stof blijft opgave intensieve veehouderij

De luchtkwaliteit in Nederland is de afgelopen drie jaar verbeterd, maar knelpunten blijven bestaan. Die komen voor in de gebieden met veel intensieve veehouderij of industrie (fijn stof) en de grote steden (stikstof).

Dat blijkt uit de monitoringsrapportage 2013 over het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Die stuurde staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) gisteren naar de Tweede Kamer.

Nederland voldoet grotendeels aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Er wordt de komende jaren hard gewerkt om de genoemde laatste knelpunten aan te pakken.

Grenswaarden

Voor fijn stof moet vanaf 11 juni 2011 aan de grenswaarden worden voldaan. Daarom wordt dit jaar voor het eerst over een heel jaar aan Europa gerapporteerd of er sprake is van overschrijdingen.

In enkele veehouderijgebieden met veel intensieve veehouderij (Noord/Limburg/Oost/Brabant en West/Gelderland) zijn overschrijdingen. Gemeenten binnen die gebieden zijn bezig met het nemen van maatregelen of de voorbereiding daarvan.

Verlengen NSL

In het NSL werken rijk, provincies en gemeenten samen om de gezondheidsschade voor burgers als gevolg van luchtverontreiniging te verminderen. Het huidige programma loopt tot 1 augustus 2014.

Dit jaar is er een kabinetsstandpunt vastgesteld tot verlengen van het NSL tot 1 januari 2017. Doel is dat de gezamenlijke aanpak van de resterende knelpunten wordt voortgezet en de uitvoering van projecten en maatregelen doorgaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer