Verhogen van bodemvruchtbaarheid

Stichting Marke Haarlose Veld-Olden Eibergen wil het organische stofgehalte van de grond en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. De stichting start een aantal projecten op dit gebied.

Doel van de stichting is het verhogen van het gehalte organische stof in de bodem. Het jaar 2023 is het einddoel. Eerste onderdeel, in samenwerking met Vitens, is het gebruik van humuszuur bij de teelt van maïs, zomergerst en gras.

Er bleek geen verschil te bestaan tussen wel of geen toepassing van humuszuur. ‘Wel leek de maïs met humuszuur iets groener, net als het behandelde gras’, stelt Bertus Hesselink, betrokken bij de stichting.

Humuszuur

Humuszuur, een restproduct uit de drinkwaterwinning, is toe te dienen met de veldspuit of met drijfmest. De stichting kijkt verder naar de mogelijkheden van heel vroege maïsrassen.

Het gewas is drie tot vier weken eerder van het land. Hierdoor kan de groenbemester eerder de grond in en kan die zich voor de winter nog goed ontwikkelen, zodat de stikstof wordt opgenomen.

Bodemverdichting

Ook is het risico op bodemverdichting door rijschade mogelijk kleiner. Hesselink gaat ervan uit dat veredelaars rassen kunnen kweken met vergelijkbare opbrengsten. Met onderzaai in maïs wordt volgend jaar gestart.

De stichting schafte een mestscheider aan om dunne en dikke fractie te maken en die vervolgens gericht in te zetten op het land.

Fosfaat en stikstof

Bij de deelnemers wordt binnenkort een deel van de mest gescheiden om monsters te kunnen nemen en te beoordelen hoeveel fosfaat en stikstof er in zit. Daarna wordt een bemestingsplan opgesteld.

Verder bekijkt de stichting de mogelijkheden van uitruil van mest tussen boeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer