Vergunning zet veehouder op achterstand

Alle geharrewar rond het inrichten en beheren van Natura 2000-gebieden en de trage afgifte van ammoniakvergunningen heeft veel Nederlandse melkveehouders op achterstand gezet ten opzichte van hun Europese collega's.

Die waarschuwing gaf CDA-lijsttrekker Esther de Lange voor het Europees Parlement af op een verkiezingsbijeenkomst afgelopen zaterdag in Oranje.

Ammoniakvergunningen in het kader van de Natuurbeschermingswet komen maar mondjesmaat of met grote vertraging af. Dit zorgt voor een rem op de bedrijfsontwikkeling, stelt zij vast.

Volgens De Lange willen Ierse melkveehouders in het gat springen dat in 2015 ontstaat als de melkquotering wordt afgeschaft. 'Nederlandse melkveehouders moeten nu het moment kunnen grijpen. De Ieren staan klaar om voluit de zuivelmarkt op te gaan.'

Dooretteren

De Lange begrijpt niet dat in Nederland zo moeilijk wordt gedaan over het beheer van Natura 2000-gebieden, terwijl andere Europese Unie-lidstaten daar al lang mee klaar zijn. 'Hier blijft de discussie over vergunningen maar dooretteren.'

Volgens de Europarlementariër moet Nederland accepteren dat het in een dichtbevolkt land onmogelijk is dat veehouderij en natuur naast elkaar bestaan, zonder dat ze elkaar beïnvloeden. 'Waar een wil is, is een weg', redeneert zij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer