De+Lange%3A+Groene+Hart+geen+Natura%2Dgebied
© Engel Lameijer

De Lange: Groene Hart geen Natura-gebied

Het Groene Hart moet volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange 'niet helemaal een Natura 2000-gebied worden'. Dat zegt ze deze week in het magazine Groene Hart Leven. 'Want zonder agrarische ondernemers houdt het Groene Hart op te bestaan.'

De Lange (CDA) breekt in het blad van natuurorganisatie Stichting Groene Hart een lans voor de boeren in het westelijk veenweidegebied. 'Ik kan mij geen Groene Hart voorstellen zonder veeteelt. Wij willen koeien in de wei zien, want melk stroomt haast door onze aderen.'

'Ons Groene Hart is bij uitstek het gebied waar de kennis en kunde op zuivelgebied vandaan komt. We hebben goud in handen en mogen de boeren bedanken dat ze dit zeven dagen per week doen', vindt De Lange, die zelf in Driebruggen (Zuid-Holland) woont.

Postzegel

Stichting Groene Hart wil dat het westelijk veenweide gebied zo snel mogelijk wordt erkend als Europees Landschap. Maar De Lange is niet zo happig. 'Het Groene Hart heeft natuurlijk al een aantal Natura 2000-gebieden, maar dat is natuurlijk een postzegel ten opzichte van het geheel.'

'Dat vind ik te fragmentarisch, zo van: 'Dit is het beestje, cirkel eromheen en we gaan het beschermen'. Ik denk dat je het meer als totaliteit moet zien', zegt De Lange.

'Ik vind overigens niet dat het helemaal een Natura 2000-gebied moet worden, want zonder agrarische ondernemers houdt het Groene Hart op te bestaan. Uiteraard moet je rekening met de omgeving houden: qua grootte kan hier minder dan in Friesland.'

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer