Beren houden moet je leren

Succesvol beren houden kan, maar moet je wel leren. En het succes ervan wordt bepaald door een groot aantal factoren. 'Zijn de omstandigheden optimaal dan is het risico op ongewenst gedrag klein', aldus Carola van der Peet - Schwering van Wageningen UR.

Van der Peet e.a. deed op 70 bedrijven onderzoek naar allerlei facetten die invloed hebben op berengedrag en berengeur. De resultaten van het onderzoek presenteerde ze dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst voor erfbetreders in Wijchen. Die stond in het teken van 5 jaar 'beren op de weg'.

Berengedrag

Ongewenst gedrag komt minder voor op bedrijven met een hoog voerniveau, minder dieren per vreetplaats, goede hygiëne van voer en drinkwater en een goede waterafgifte op de drinknippels. Omgekeerd leiden stressfactoren als bijvoorbeeld weinig eetplaatsen, tekort aan nutriënten, minder goede gezondheid en angst voor de mens tot meer ongewenst gedrag.

Andere factoren die een positieve uitwerking hebben op het berengedrag zijn een deels open hokafscheiding, schone vloeren en dieren en voldoende spleetbreedte (kleiner of gelijk 18 mm). Van der Peet vond geen relatie tussen gedrag en vloeroppervlak of groepsgrootte. Ook liet het onderzoek geen duidelijke relatie zien met oplegstrategie en lichtniveau.

Berengeur

Op bedrijfsniveau was er geen aantoonbare relatie tussen gedrag van beren en het percentage beren met berengeur, aldus Van der Peet. Wel vond ze een relatie tussen minder berengeur en kleine groepen vleesvarkens (minder dan 30 dieren per hok).

Ook schone vloeren en dieren, voldoende spleetbreedte van het rooster en een goede kwaliteit van de dichte vloer geven minder berengeur.Voor het volledige onderzoeksrapport klik hier.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer