VIC%3A+meer+wintergras+met+doorzaaien
© Ulco Wesselink

VIC: meer wintergras met doorzaaien

Het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) heeft eind oktober als proef graansoorten door het grasland gezaaid. Op 1 maart moet dat een wintersnede opleveren met een opbrengst van 2.500 tot 4.000 kilo droge stof per hectare.

‘Gras stopt met groeien vanaf een bodemtemperatuur van ongeveer 8 graden’, legt innovatiemanager Frank Lenssinck van het VIC uit.

‘Daarom hebben we nu als proef in de graszode blad- en snijrogge, Japanse haver, Westervolds en Italiaans raaigras doorgezaaid. Deze soorten kunnen de hele winter doorgroeien. Rond 1 maart hopen we dat de koeien het er al deels afgrazen.’

Ruwvoer

Voornaamste doel van de proef is om het groeiseizoen en daarmee de productie verder te verlengen. ‘De vraag naar ruwvoer stijgt. We willen vanaf 2015 met meer koeien meer melk produceren. En het liefst gebruiken we zo min mogelijk krachtvoer. Dus heb je zeker zo’n 15 tot 20 procent meer ruwvoer nodig.’

Lenssinck schat dat van oktober tot maart 2.500 tot 4.000 kilo droge stof per hectare kan groeien. ‘Dat is eenderde van de totale grasproductie. En het kan op alle grondsoorten.’

Voordelen

Er zitten meer voordelen aan, stelt Lenssinck. ‘De benutting van het land is een stuk beter, omdat de vrijgekomen mineralen in het najaar worden benut. Ook trekt het gewas water uit de grond. Dat houdt de grond in de herfst en winter droger, zeker veen. Hierdoor is de draagkracht in het voorjaar eerder voldoende voor beweiding.’

De innovatiemanager stelt verder dat het doorzaaien goed aansluit op projecten als de Kringloopwijzer en het behalen van de doelen in de kaderrichtlijn Water. ‘Je benut in feite de mineralen in de winter. En bemesten doen we niet, we kunnen immers niet het land op.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer