Jurytoelichting uitslag 'Mooiste Koeien'

Het was een pittige editie van de wedstrijd ‘Wat zijn de Mooiste Koeien’, zo stelt de jury. ‘Met de roodbonte rubriek als uitschieter qua lastigheid.’

Rubriek 1

De jury kiest in deze rubriek voor de volgorde B-C-A-D.
Het gat tussen vaars B en vaars C vindt de jury klein. Daarom maar één strafpunt. Het verschil tussen vaars C en vaars A noemt de jury duidelijk, daarom drie strafpunten. Tussen A en D is het gat weer klein: één strafpunt.
Vaars B valt op door haar correcte bouw, jeugdige uitstraling en veel ras en fijnheid in het skelet. Haar jeugd geeft de doorslag. Daarmee komt ze boven vaars C. De C-vaars heeft de beste uier en de meeste kracht.
De A-vaars kan aan de uier en kracht van de C-vaars lang niet tippen, stelt de jury. De uier van de A-vaars is wel beter dan die van de D-vaars. Daarbij toont ze meer inhoud door meer lengte in de eerste rib en een langer kruis.
Vaars D komt daarmee onderaan, ondanks dat ze qua beenwerk vaars A aftroeft.

Rubriek 2

Als volgorde kiest de jury hier A-B-D-C.
Het kleinste verschil zit volgens de jury tussen koe A en koe B. Dat betekent één strafpunt. Tussen de B-koe en de D-koe zitten twee strafpunten. Koe D hoort wel duidelijk boven koe C, vindt de jury. Daarom gelden hier drie strafpunten.
De jury is onder de indruk van zowel koe A als koe B. Reden om koe A op kop te zetten, is haar extra lengte in het kruis en in de uier. Ook toont koe A extra lengte in de middenhand met daarbij wat meer ribwelving dan koe B.
Koe B heeft wel de beste benen. Zij komt dan ook boven de D-koe. Die laatste legt het vooral af op kracht en macht in de voorhand ten opzichte van de B-koe.
De D-koe toont een uitstekend uier. Daarmee wijst zij de C-koe gedecideerd naar plaats vier. De achteruier van de C-koe kan niet op tegen de andere koeien, wat ook geldt voor de kracht in haar benen.

Rubriek 3

De volgorde in de rubriek komt uit op C-A-B-D.
De rubriek met de roodbonte vaarzen vindt de jury het pittigst. Niet om de kleurslag, maar omdat de dieren sterk afwijkend zijn qua bouw. Na alles afgewogen te hebben kiest de jury voor vaars C boven de A-vaars op de eerste plek. Belangrijkste reden: ‘We moeten vaarzen jureren.’
Tussen vaars-C en vaars-A zit dan ook slechts 1 strafpunt. De gaten tussen A en B en van vaars-B naar vaars-D staan voor 2 strafpunten.
Vaars C toont nog wel jeugdigheid, de A-vaars te weinig, vindt de jury. Vaars C toont een correct uier en dito kruispartij. De A-vaars lijkt juist wat vlak in het kruis. Zij toont wel het beste vooruier en een mooie openheid, gecombineerd met kracht.
Vaars A komt daarmee overtuigend boven vaars B. Deze B-vaars toont een correct uier. Ze oogt echter iets gesloten in het frame en rond in de botten.
Met haar betere uier, waar vooral meer gezonde bloei op zit, staat de B-vaars voor vaars D. Laatstgenoemde vaars toont veel power, maar mist te veel in de afwerking van frame, benen en uier om hogerop te komen, oordeelt de jury.

Rubriek 4

Hier kiest de jury voor A-C-D-B.
De jury vindt de koppositie van koe A onomstreden. Daarom drie strafpunten richting koe C. Het gat tussen koe C en koe D is miniem: één strafpunt. Tussen koe D en koe B vindt de jury dat drie strafpunten op zijn plaats zijn.
Koe A wordt door de jury als een ‘droomkoe’ beoordeeld. Haar uier zit perfect aangehecht en is lang en breed. Daarbij toont ze een prachtig en sterk frame met een geweldige kruispartij.
Koe C en Koe D zitten voor de jury erg dicht bij elkaar. Koe D is onder in de achterbenen beter. Koe C krijgt echter de voorkeur omdat zij een iets ondieper en hoger achteruier heeft en net wat meer lengte in de uier.
Koe D komt door extra inhoud, openheid en onder andere een beter vooruier overtuigend boven koe B. ‘Geen slechte koe, maar ze kan duidelijk niet tegen de anderen op’, besluit de jury.

Hoe werkt de puntentelling

Naast het bepalen van de volgorde in een rubriek, kent de jury ook strafpunten toe. Is het verschil klein dat volgt 1 strafpunt, vindt de jury het verschil niet heel groot ,maar wel duidelijk, dan volgen 2 strafpunten. Beoordeelt de jury het verschil als duidelijk tot overduidelijk, dan volgen 3 strafpunten.

Plaatst een deelnemer twee koeien verkeerd om, gerelateerd aan de jury, dan tellen de stafpunten tweemaal. Bijvoorbeeld: de jury zet koe-A op kop en koe-B op plaats 2. Zij bepaalt dat daartussen 2 strafpunten zitten. Een deelnemer draait deze om in de plaatsing, dan krijgt hij of zij tweemaal 2 is 4 strafpunten.

Zit er richting de koe op de derde plaats 3 strafpunten en de deelnemer plaats koe-A in dit voorbeeld op de derde plaats, dan ontvangt hij alleen voor koe-A al 5 strafpunten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer