Akkervogels vinden Hoeksche Waard

De eerste resultaten van de pilot Akkervogels op de Hoeksche Waard laten zien dat de vogels de akkers weten te vinden. In totaal werden vorige winter bijna 1.700 vogels gezien.

De afgelopen twee jaar zaaiden twintig akkerbouwers in de Hoeksche Waard zomer- en winterakkers in. Voornaamste doel was het aantrekken en laten overwinteren van akkervogels in een hoogproductieve landbouwomgeving als de Hoeksche Waard.

Door de aanleg van vogelakkers met zaadhoudende planten komt meer voedsel beschikbaar. De plantenzaden zorgen voor een hogere overlevingskans van de overwinterende vogels en daarmee betere broedresultaten.

Gespot

Onder meer groenlingen, vinken, ringmussen en rietgorzen werden gespot. Ook werden typerende akkervogels, zoals veldleeuwerik, graspieper en patrijs op de vogelakkers aangetroffen.

Het tweejarige pilot project gaat de laatste fase in. Komende winter moet blijken of de positieve resultaten van de eerste winterperiode worden overtroffen.

Foerageergebied

De Hoeksche Waardse percelen zijn ook van grote waarde voor broedende gele kwikstaarten, veldleeuweriken en kieviten. De vorig jaar maart ingezaaide zomerakkers zorgden in het broedseizoen voor foerageergebied.

De vele insecten in de kruidenrijke randen vormen een voedselrijke bron met veel eiwit, voor de groei van de jonge vogels. De verwachting is dat de aantallen verder tijgen.

Akkerranden

De vogelakkers vormen bovendien een waardevolle aanvulling op de multifunctionele akkerranden die al in de Hoeksche Waard aanwezig zijn en die zeker in de nazomer en vroege herfst voedsel verschaffen aan veel soorten vogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer