ZLTO-verzet Brabants agrarisch beleid

ZLTO trekt ten strijde tegen de plannen van het provinciebestuur van Brabant om boeren en tuinders via een opeenstapeling van eisen te dwarsbomen in hun ontwikkeling. Dat meldt de organisatie op haar site.

De kritiek richt zich op de grootvee eenheid (GVE) norm en het solitair glas in de Verordening Ruimte. Al dragen ook het voortslepende beregeningsdossier en de eerder deze maand afgekondigde bouwstop volgens ZLTO niet bij aan een goede verstandhouding.

De land- en tuinbouworganisatie roept haar leden dan ook op bezwaar aan te tekenen tegen de Verordening Ruimte van provincie Noord-Brabant. Die ligt nog tot 11 oktober ter inzage.

Beperkingen veehouderij

Vooral de GVE-norm van 2,75 in de gebieden ‘beperkingen veehouderij’ is tegen het zere been van ZLTO. Brabant wil via de verordening alleen bedrijven die onder deze norm zitten ontwikkelingsruimte bieden.

De consequentie is dat twaalfhonderd melkveehouderijbedrijven die met de huidige regelgeving weinig tot geen beperkingen ondervinden, op slot gaan.

Solitair glas

Een ander belangrijk punt van kritiek is het solitair glas. Gedeputeerde Staten willen via de verordening bijna 170 solitaire glastuinbouwbedrijven en boomtelers in de groei remmen. Geen enkele uitbreiding is mogelijk, zo luidt het voorstel.

ZLTO roept haar Brabantse leden, zowel met een dierlijk als een plantaardig bedrijf, op om in actie te komen. Dat kan door bezwaar aan te tekenen tegen de verordening en de gevolgen daarvan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer