Relatie temperatuur en bloei ontrafeld

Een team van internationale onderzoekers heeft ontdekt hoe de temperatuurafhankelijkheid van het bloeitijdstip van planten is gereguleerd.

De onderzoekers, met vertegenwoordigers van Wageningen UR, ontrafelden de moleculaire regulatie waarmee planten op basis van omgevingstemperatuur het moment van bloeien bepalen. Ze bestudeerden vooral de werking van twee genen die een sleutelrol lijken te spelen.

De resultaten van het onderzoek zorgen er wellicht voor dat plantenveredelaars in de toekomst nieuwe gewassen ontwikkelen, waarvan de bloei minder afhankelijk is van temperatuur. De oogst van het product is daardoor mogelijk beter te plannen. Het onderzoek is uitgevoerd met zandraket.

Eiwitten coderen

De bestudeerde genen zijn het FLM-gen (flowering locus M) en het SVP-gen (short vegetative phase). Deze coderen bepaalde eiwitten die invloed hebben op het bloeitijdstip. De verhouding tussen de aansturende eiwitten is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Vervolgonderzoek moet duidelijk maken in hoeverre dit regulatiemechanisme ook van toepassing is op andere plantensoorten. De verwachting is dat op basis van deze kennis bijvoorbeeld bloemkoolrassen worden veredeld die voor het oogsttijdstip minder afhankelijk zijn van de temperatuur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer