'Adviesnorm luzerne naar 180 kilo stikstof'

Om de kringloop sluitend te krijgen, moet de adviesnorm van luzerne naar 180 kilo stikstof. Dat vraagt de Groenvoedertelersvereniging Noord-Nederland aan het ministerie van Economische Zaken.

Veel akkerbouwers telen luzerne op kleigrond in een vruchtwisseling met andere gewassen, vooral om de kwaliteit van de grond op peil te houden. Voor een economisch interessante teelt is een productie van zo’n 60 ton verse luzerne per hectare per jaar nodig.

Evenwicht

Een opbrengst van 60 ton verse luzerne geeft een afvoer van 348 kilo stikstof (N) per hectare. Omdat de vlinderbloemige plant zelf 160 kilo N per hectare aanmaakt, is een aanvoer van circa 180 kilo N uit dierlijke mest nodig om de balans in evenwicht te houden.

De huidige stikstofnorm voor het meerjarige gewas luzerne is in het eerste jaar 40 kilo N en in de volgende jaren 0. De telersvereniging en de LTO-afdeling pleiten voor 180 kilo N.

LTO Noord

De telersvereniging heeft de brief aan het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met LTO Noord Oldambt geschreven. De telersvereniging bestaat uit ongeveer 130 leden. De beteelde oppervlakte is ongeveer 1.400 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer