Vogelaar+Koks%3A+luzerne+als+vergroening
© Nieuwe Oogst/Tienke Wouda

Vogelaar Koks: luzerne als vergroening

Oprichter Ben Koks van Werkgroep Grauwe Kiekendief ziet toekomst in luzerne als vergroening in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

'Boeren vinden het gewas aantrekkelijk, de groenvoederdrogerij in Oostwold is enthousiast en de vogels laten zien dat het werkt.'

Koks heeft als 'landbouwkundig vogelaar' heel wat voetsporen liggen in het Oost-Groningse landbouwgebied. Hij zorgde er onder andere voor dat Oost-Groningen een van de 4 pilotprojecten van het ministerie van EL&I werd voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Graanstoppel

In deze proef wordt onderzocht hoe boerencollectieven goed kunnen functioneren binnen het nieuwe GLB. Zo'n 80 leden van de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen leggen akkerranden aan, laten de graanstoppel ’s winters staan en telen vogelvriendelijke gewassen als luzerne, karwij en boekweit.

Op 2 natuurbraakpercelen in de Vriescheloër Vennen brengt www.werkgroepgrauwekiekendief.nl/?id=127Werkgroep Grauwe Kiekendief de verschillen tussen braaklegging en luzerne in kaart. Dit doen ze door het tellen van muizen, een geliefd kostje van de grauwe kiekendieven.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer