Cogen: energieakkoord helpt niet genoeg

Het energieakkoord van kabinet, bonden, werkgevers en milieuorganisaties leidt niet tot concrete besparingen. Dat stelt Cogen Nederland, de vereniging voor warmtekrachtkoppeling (WKK) in Nederland.

Hoogrenderende WKK wekt de helft van de Nederlandse elektriciteit op en bespaart daarmee 150 petajoule primaire energie.

'Wij verwachten 75 tot 100 petajoule minder WKK-besparing in 2020-2023. De WKK-ontsparing is daarmee groter dan alle SER-besparingen bij elkaar. Het SER-akkoord noemt deze WKK-ontsparingen wel, maar brengt ze niet in beeld', stelt Cogen Nederland.

Werkpaard

'Het verbaast ons zeer dat de politieke beleidskeuze is gemaakt om WKK, het werkpaard van de Nederlandse industrie en glastuinbouw, niet tijdelijk te ondersteunen om daarmee die grote ontsparing te voorkomen', vindt de belangenvereniging.

Volgens Cogen Nederland is instandhouding van bestaande WKK-besparingen veel goedkoper dan het realiseren van nieuwe besparingen.

EU-richtlijn

'Deze politieke beleidskeuze botst ook met bedoelingen van en verplichtingen in de Europese Unie-richtlijn over energie-efficiëntie om WKK, waar maatschappelijk renderend, met gericht beleid te stimuleren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer