Suzuki%2Dfruitvlieg+wijd+verspreid
© PPO

Suzuki-fruitvlieg wijd verspreid

De schadelijke suzuki-fruitvlieg is in Nederland wijd verspreid. Dit was voorheen niet het geval. PPO, onderdeel van Wageningen UR, roept fruittelers op maatregelen te nemen.

Het monitoringnetwerk heeft op 80 plekken in het land vallen staan. In 10 vallen zijn -overwegend lage - aantallen fruitvliegen gevonden, maar in één kersenboomgaard in de Betuwe werden in een week tijd meer dan 450 exemplaren gevangen.

De suzuki-fruitvlieg is schadelijk doordat de vrouwtjes hun eieren leggen in rijpende vruchten van een groot aantal fruitgewassen. Vervolgens verrotten de vruchten door de vraat van de larven. In Noord-Amerika en Zuid-Europa heeft de vlieg al tot een miljoenenschade geleid.

Maatregelen

Onderzoekers van PPO, Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, roepen Nederlandse fruittelers daarom op om in de komende periode extra maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen.

Zij adviseren om geen fruit van elders aan te voeren, geen overrijp fruit te laten hangen en dagelijks afval af te voeren of direct te vernietigen.

Gewasbescherming

Voor de bestrijding van deze fruitvlieg is nog geen effectief gewasbeschermingsmiddel beschikbaar. Het belangrijkste instrument dat ingezet kan worden tegen de suzuki-fruitvlieg, is een goede bedrijfshygiëne, zegt PPO.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer