Schadelijke+fruitvlieg+ook+in+Nederland+%28video%29
© Silvia Hellingman

Schadelijke fruitvlieg ook in Nederland (video)

De Aziatische fruitvlieg is verleden jaar op diverse locaties in Nederland aangetroffen. Dit ongedierte is zeer schadelijk omdat het allerlei soorten fruit en bessen aan kan tasten als ze gaaf of zelfs nog onrijp zijn, meldt Natuurbericht.nl.

De fruitvliegjes kunnen in korte tijd tot 90 procent van de oogst vernietigen. Het beestje (Drosophila suzukii) is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft zich via de handel verspreid door Europa.

Het ongedierte werd in 2011 voor het eerst in België aangetroffen. Een jaar later gebeurde dat op op diverse locaties in Nederland, geven Biocontrole Onderzoek en Advies en Wageningen UR aan.

Controle ondoenlijk

Nederland importeert veel fruit uit landen waar de Aziatische fruitvlieg voorkomt. Het is voor een teler, supermarkt of veiling ondoenlijk om alle fruit te controleren. Zeker wanneer het fruit nog ogenschijnlijk een gezonde indruk maakt, geeft Natuurbericht.nl aan.

Daarbij komt dat de vrouwtjes met het blote oog niet te onderscheiden zijn van de gewone fruitvlieg (Drosophila melanogaster). 'De mannetjes zijn te herkennen aan zwarte vlekken op de vleugels', weet Silvia Hellingman van Biocontrole Onderzoek en Advies.

Onrijp fruit

De gewone fruitvlieg tast rijp en rottend fruit aan. De Aziatische variant pakt ook gaaf of zelfs nog onrijp fruit. De vrouwtjes hebben namelijk een sterk gekartelde legbuis, als een zaagje, die maakt het mogelijk om eitjes in onrijp fruit af te zetten.

'Ook appels die al een beschadiging opliepen door bijvoorbeeld een fruitmot, kunnen aangetast worden door deze fruitvliegen', licht Hellingman toe.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer