Meer land- en tuinbouwbedrijven bankroet

Het aantal faillissementen in de land- en tuinbouw loopt op. Die ontwikkeling is in lijn met andere economische sectoren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juli gingen 12 bedrijven in de land- en tuinbouw, bosbouw en visserij failliet. In juni waren dat er nog 8. In 2010 gingen 111 bedrijven failliet, in 2011 waren dat er 117 en het afgelopen jaar liep dat aantal op tot 139.

Dat aantal lijkt dit jaar te worden geëvenaard. Het aantal failliete bedrijven in de sector in het eerste halfjaar - zonder juli - bedroeg 72 stuks. In het eerste halfjaar van 2012 ging het om 64 bedrijven.

Landelijke trend

Het aantal agrarische bedrijven dat het loodje legt, beweegt zich dit jaar in lijn met de overige economische sectoren. Het afgelopen kwartaal leidde de economische crisis tot opvallend veel faillissementen in de bouw, de handel en de industrie.

In de eerste helft van 2013 vielen in totaal bijna 5.000 bedrijven om. Niet eerder gingen in een halfjaar zoveel bedrijven op de fles.

Glastuinbouw

Tot en met juni 2013 zijn vooral faillissementen uitgesproken in de glastuinbouw en dan met name in de groenteteelt. De crisis in de tuinbouw duurt voort: bijna de helft van de bedrijven die in dit eerste halfjaar over de kop gingen, komt uit deze sector.

Ook in de veehouderij moeten nu jaarlijks enkele tientallen bedrijven de deur sluiten omdat ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer