Asscher: tuinbouwvakker is optie

Het is tamelijk eenvoudig om in Nederland het beroep ‘tuinbouwvakker’ in te voeren. Dat laat minister Lodewijk Asscher (SZW) weten.

De bewindsman reageerde vandaag op een suggestie van het Kamerlid Paul Ulenbelt (SP). Die wil dat er meer volledige banen komen in de glastuinbouw, door seizoenswerk in verschillende bedrijven en gewassen aan elkaar te koppelen.

Ulenbelt deed zijn voorstel, met een verwijzing naar de contracten voor onbepaalde tijd die de bouwsector kent, eind 2011. Asscher meldt nu dat het is besproken met LTO Nederland en de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

Fase C contract

De conclusie luidt dat de uitzendsector al werkt met contracten voor onbepaalde tijd, het zogenoemde fase C contract. De uitzendbureaus hebben goed zicht op de vraag naar seizoenarbeid in de tuinbouw en kunnen daardoor ook voor deze sector langdurig werk aanbieden.

Wanneer er even geen werk voorhanden is in de agrarische sector, kan het uitzendbureau de client tijdelijk elders plaatsen. ‘Dit vraagt flexibiliteit van werknemers maar zorgt ook voor een stabiel inkomen’, meent minister Asscher.

Medewerking tuinders

Hij wijst erop dat individuele tuinders een dergelijke baangarantie niet kunnen bieden. LTO Nederland heeft wel toegezegd de mogelijkheid van het serieel schakelen van seizoenwerk via uitzendbureaus onder de aandacht van de leden te zullen brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer