Nieuw natuurbeheer voor Groningse boer

Boeren in Groningen combineren met steun van RWE/Essent de teelt van luzerne met natuurbraak en wintervoedselveldjes.

Volgens initiatiefnemers Ben Koks van Werkgroep Grauwe Kiekendief en Luit Heikens van grasdrogerij Oldambt is deze mix een nieuwe vorm van agrarisch natuurbeheer, die goed past in de vergroeningsregels van het Gemeenschappelijjk Landbouwbeleid (GLB).

Luzerne

'Luzerne levert als vergroeningsgewas economisch voordeel op voor boeren, de grasdrogerij en Essent. En in de gebieden kunnen de velduil en blauwe kiekendief foerageren.'

Bovendien voorkomen agrarisch ondernemers door de combinatie met luzerne verontkruiding in de randen.

Muizenschade

Daarbij verwachten de initiatiefnemers dat er minder muizenschade in het hoofdgewas ontstaat. 'De muizen zitten graag in ruig gebied. Doordat we de luzerne twee of drie keer per jaar maaien, beperkt dit de muizenoverlast', zegt Heikens. Het Faunafonds financiert het onderzoek hiernaar.

RWE/Essent financiert het project mee door grondaankoop in de Haansplassen en subsidie aan individuele akkerbouwers. Dit doet het bedrijf als natuurproject voor de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven.

Vriescheloërvennen

Het agrarisch natuurbeheer werd verder uitgerold nadat een GLB-proef van Werkgroep Grauwe Kiekendief op 40 hectare in de Vriescheloërvennen positieve resultaten liet zien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer