Wagyu-koeien beheren Schoorlse Duinen

Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland en directeur Annemiek Roessen van Staatsbosbeheer West hebben gistermiddag de laatste twee Wagyu-koeien losgelaten.

Wagyu%2Dkoeien+beheren+Schoorlse+Duinen
© Jan Jong

In totaal lopen er nu 25 Wagyu's in het natuurgebied. De dieren worden ingezet om het duinlandschap open te houden, zoals tot nu toe al gebeurde met andere koeienrassen. Staatsbosbeheer zet de koeien in om te voorkomen dat het duin dichtgroeit met struiken en gras.

Japans

Wagyu is een van oorsprong Japans ras. De koeien in de Schoorlse Duinen grazen zijn van de Venhuizense veehouder Chris Boomsma, die wil overstappen naar biologisch.

Staatsbosbeheer was op zoek naar koeien om de duinen te begrazen en Boomsma was op zoek naar ruimte om zijn dieren te weiden. De verbinding werd gelegd door Kees Water van Biologisch Ondernemen Noord-Holland.

De provincie zet in op 7 procent biologische landbouw. Bond: 'Juist biologische bedrijven zijn vaak voorlopers op het gebied van maatschappelijke thema's als natuurbeheer, educatie en zorg. Dit is daarvan een prachtig voorbeeld: de natuur wordt er beter van, een lokale ondernemer is ermee geholpen en het publiek kan straks genieten van heerlijk biologisch vlees.'

Uitmuntend vlees

Wagyu's staan bekend om hun uitmuntende vlees. Om de dieren een mooi leven te bezorgen én om het vlees extra goed te laten smaken, worden de koeien soms gemasseerd, gevoerd met bier en horen ze klassieke muziek in de stal.

De Wagyu's in de Schoorlse Duinen gaan een ander leven tegemoet. 'In de duinen eten de koeien allerlei soorten kruiden, waarvan het vlees naar verwachting een goede en natuurlijke smaak krijgt. De dieren hebben hier alle ruimte en voldoende voedsel. Ze hebben in de duinen een prachtig leven', aldus Boomsma.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer