'Pas normen dunne en dikke fractie aan'

De werkingscoëfficiënten van de dunne en dikke fractie komen niet overeen met de forfaitaire normen. Qua werking lijkt de dunne fractie in de praktijk op drijfmest en de dikke fractie op vaste mest.

%27Pas+normen+dunne+en+dikke+fractie+aan%27
© nieuwe oogst

Volgens de forfaitaire normen moeten veehouders bij de dunne fractie rekenen met een werkingscoëfficiënt van 80 procent bij stikstof. De dikke fractie is gelijk gesteld aan drijfmest.

'De werkingscoëfficiënt van de dunne fractie blijkt in de praktijk 50 tot 65 procent te zijn en bij lange na geen 80 procent', zegt Albert-Jan Bos van DLV Rundvee.

Voldoende redenen

De DLV-er vraagt zich daarnaast af of de werkingscoëfficiënt van de dikke fractie wel gelijk is te stellen aan drijfmest. In de praktijk ligt de werking veel meer op het niveau van vaste mest.

'We hebben voldoende redenen om te pleiten voor aanpassing van de wettelijke werkingscoëfficiënten. Het praktijknetwerk gaat dat doen en heeft vertrouwen in een goede afloop', zegt Bos.

Praktijknetwerk

De resultaten zijn naar voren gekomen uit een praktijknetwerk waarin vier veehouders hebben samengewerkt. De cijfers werden woensdag gespresenteerd tijdens een demonstratiemiddag mestscheiden bij de familie Wiechers in het Drentse Westerbork.

De veehouders hebben in het praktijknetwerk gekeken naar mestscheiding en de mogelijkheden om de dikke fractie te gebruiken als boxstrooisel.

De schroefpersfilter werkt het best. Het heeft de voorkeur om de dikke fractie gelijk na het scheiden in de box te brengen. Maximale dikte 15 centimeter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer