Aardappelproefvelden WUR vernield

Onbekenden hebben in juli twee proefvelden van het Wageningse aardappelonderzoek vernield. De proefvelden liggen in de gemeente Eemsmond en bij Valthermond.

Aardappelproefvelden+WUR+vernield
© Nieuwe Oogst

Op beide locaties zijn aardappelplanten uit de grond getrokken. Het onderzoek op deze vernielde proefvelden is van belang voor de ontwikkeling van aardappels met resistentie tegen phytophthora.

Minder middelen

Met deze resistente rassen en de nieuwe kennis over phytophthora willen de Wageningse onderzoekers het mogelijk maken om in de toekomst minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken in de aardappelteelt.

In het vernielde proefveld bij Valthermond stonden ruim honderd verschillende aardappeltypes: vatbare rassen, wilde soorten met resistentie, resistente genetisch gemodificeerde planten en biologische resistente rassen.

Beter inzicht

De onderzoekers verzamelen op de planten monsters van de ziekteverwekker. Zo krijgen ze beter inzicht in de mate waarin en de manier waarop phytophthora zich door de jaren heen kan aanpassen aan de resistentie van aardappelplanten.

Op het veld in de gemeente Eemsmond werden pootaardappels geteeld die onder andere nodig zijn voor het DuRPh-onderzoek. Binnen dit onderzoek maken onderzoekers gebruik van genetische modificatie met ‘aardappeleigen’ resistentiegenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer