Milieuprestaties+kipproductie+fors+beter
© Janet Beekman

Milieuprestaties kipproductie fors beter

De Nederlandse vleeskuikenproductieketen verbeterde de afgelopen twintig jaar de milieuprestaties fors. Het fossiel energiegebruik was begin jaren 90 nog 60 procent hoger dan in 2010, meldt Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De ammoniakuitstoot daalde met een factor 2,5 het meest. De stikstof- en fosfaatemissie namen 38 en 42 procent af. De broeikasgasemissies verminderden in twee decennia 28 procent en het landgebruik voor kippenvoerproductie kromp een kleine 10 procent.

De milieu-impact van de vleeskuikenproductie is in Nederland ook lager dan in Duitsland en Frankrijk. Hierbij speelt de mestverbranding in Nederland een belangrijke rol, verklaart het productschap.

Consument

'De keuze voor meer aandacht voor welzijn dan wel milieu is vooral aan de consument', geeft PPE aan. 'Daarbij kan nu al worden gekozen uit diverse marktconcepten uit reguliere, het tussensegment of biologische houderijsystemen.'

Het milieuonderzoek is bedoeld om zichtbaar te maken wat de sectoren al bereikten. Maar ook om te bekijken waar mogelijkheden liggen om nog verdere stappen te zetten in de relatie met dierenwelzijn en de vragen uit de maatschappij.

Verbeteringen

Verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn, zoals meer ruimte per dier of een tragere groei, zorgen namelijk voor een hogere milieu-impact per eenheid vlees.

'Meer ruimte per kip geeft direct meer broeikasgassen en een hoger energiegebruik. Langere en tragere groei zorgt voor een toename op alle onderzochte milieuthema’s', stelt PPE naar aanleiding van het cijfers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer