Agrarische sector klaar voor Energieakkoord

Boeren en tuinders kunnen en willen een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de energievoorziening. Ze zijn sterk in decentrale energieopwekking zoals wind op land, zonne-energie, aardwarmte en lokale biomassa.

Zo reageert LTO Nederland op het bericht dat op hoofdlijnen overeenstemming is bereikt over een nationaal Energieakkoord. In de onderdelen die vandaag bekend zijn gemaakt, speelt de inzet van land- en tuinbouw nog geen rol. Bij het afsluiten van een definitief akkoord, later deze zomer, is dat naar verwachting van LTO wel het geval.

De sector heeft grote mogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming van de energievoorziening. 'De glastuinbouw levert bijvoorbeeld met de uiterst efficiënte WKK’s nu al 10 procent van de Nederlandse elektriciteit', aldus Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskacht Nederland. Hij herinnert aan het rapport van ING dat de agrarische sector aanwijst als Nederlandse koploper op het gebied van energiebesparing.

Groene groei

'Energieverduurzaming in de agrarische sector levert groene groei voor onze kwakkelende economie', verwoordt Van Ruiten de inzet van LTO Nederland bij de gesprekken over het Energieakkoord. LTO is er nauw bij betrokken en praat mee over gebouwde omgeving, energie-innovatie en de energie-intensieve industrie.

Het Energieakkoord dient volgens Van Ruiten de basis te zijn voor een consistent en samenhangend energiebeleid in het komende decennium. 'Voor de glastuinbouw steken we daarbij in op een verbeterd CO2-sectorsysteem, het behoud van WKK en ondersteuning van verdere verduurzaming via het programma Kas als Energiebron.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer