Steenarend effectief bij verjagen ganzen

Inzet van de steenarend om ganzen te verjagen van landbouwpercelen kan in een aantal gevallen effectief zijn.

Dat blijkt uit een pilot van provincie Zuid-Holland op IJsselmonde bij Rotterdam. Door ganzen te verjagen van landbouwpercelen, kan de schade aan gewassen door ganzen worden verminderd.

De provincie onderzoekt alternatieven voor de afschot van ganzen en startte daarom in 2012 een pilot met de steenarend, ingezet door een valkenier.

Verjaagmethoden

Uit de proef blijkt dat de inzet van de arend, op plaatsen waar niet met het geweer kan worden gejaagd, een effectieve aanvulling kan zijn op bestaande verjaagmethoden zoals laser, vogelverschrikkers en knalapparaten.

Het landschap waar de arend kan worden ingezet mag echter niet te grootschalig zijn. Bewoners, toevallige passanten en natuurliefhebbers reageerden over het algemeen positief op de jacht met de arend.

Training

De verstoring van andere vogels is gering door de goede training van de steenarend en de beheerste inzet door de valkenier. De steenarend is door training gefixeerd op ganzen en jaagt laag over de grond, waarbij hij recht op de groep ganzen af vliegt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer