Extra voer oogsten door beter beeld bodem

BLGG AgroXpertus heeft een hulpmiddel ontwikkeld dat boeren per perceel duidelijkheid geeft over de bodemtoestand. Het gaat een rol spelen bij het gebruik van de KringloopWijzer en biedt bovendien extra voeropbrengst.

Per perceel is bijvoorbeeld eenvoudig te zien of de fosfaattoestand in de bodem ‘laag’, ‘neutraal’ of ‘hoog’ is. Ook wanneer een perceel voor reparatiebemesting in aanmerking komt, wordt dit met een kleur weergegeven.

Naast fosfaat toont deze functie ook kalium-CEC, Bodemvruchtbaarheid-CEC en pH, licht BLGG AgroXpertus het gebruik van de applicatie toe.

KringloopWijzer

De nieuwe functionaliteit is voor boeren behulpzaam bij het gebruik van de KringloopWijzer. Dit model voor boeren om de mineralenkringloop in kaart te brengen, is ontwikkeld door Koeien en Kansen van Wageningen-UR, PPP Agro en Boerenverstand.

Koeien & Kansen vroeg het onderzoeksbureau een instrument voor de boer te ontwikkelen dat hem inzicht geeft in zijn bemestingsruimte en bodemvruchtbaarheid.

Financieel baat bij hulpmiddel

Coördinator Frans Aarts van Koeien & Kansen verwacht dat ondernemers financieel baat hebben bij het hulpmiddel van BLGG AgroXpertus. 'Vaak hebben veehouders nu geen idee van wat hun grond presteert.'

De KringloopWijzer berekent de gewasopbrengst en toont dat die vaak laag is. 'Een belangrijke oorzaak daarvan is dat bij de bemesting onvoldoende rekening wordt gehouden met verschillen tussen percelen in bodemvruchtbaarheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer