Peil Vijheerenlanden omlaag

Waterschap Rivierenland verlaagt in het deel van het buitengebied van Vijfheerenlanden het peil in verband met de inklinking van de veengrond.

Peil+Vijheerenlanden+omlaag
© natuurcentrum.nl

Het Algemeen Bestuur van het waterschap heeft hiermee ingestemd. Het gaat hier om de peilen in sloten en andere watergangen in het gebied tussen Gorinchem, Vianen en Leerdam.

Door het peil in het buitengebied te verlagen, voorkomt het waterschap dat de grond te nat wordt. Een uitzondering wordt gemaakt voor het landbouwgebied rondom de kern Nieuwland.

Een groot deel van de boeren wil daar geen verdere peilverlaging. Het waterschap is daaraan tegemoet gekomen.

Grondgebruik

In een groot gedeelte van Vijfheerenlanden zijn de huidige peilen al geschikt, meldt Rivierenland. Op enkele plaatsen is het gebruik van de grond veranderd.

Bijvoorbeeld daar waar het Zuid-Hollands Landschap en het Utrechts Landschap landbouwgrond hebben aangekocht voor natuurontwikkeling.

Deze nieuwe functie van de grond vraagt om een wijziging van het peil. Ook stedelijke uitbreidingen in gemeenten Vianen en Leerdam maken een wijziging van de peilen noodzakelijk.

Beroep

Het vastgestelde peilbesluit is vanaf 11 juli geldig. Tot en met 21 augustus 2013 ligt het besluit met bijbehorende documenten ter inzage. Tijdens deze periode is het mogelijk om beroep aan te tekenen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer