Boerderijen+De+Giessen+aangelicht
© Paul van der Zwet

Boerderijen De Giessen aangelicht

De 14de editie van de verlichte boerderijenroute is gisteravond van start gegaan. Meer dan 120 boerderijen langs De Giessen tussen Hardinxveld-Giessendam en Hoornaar staan 10 avonden tot 24 november in de schijnwerpers.

Voorzitters Klaas Barendregt van Boerderijenstichting Zuid-Holland en Kees Bakker van Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden gaven het startsein door een boerderij aan te lichten. Vervolgens reden 3 bussen met genodigden, vrijwilligers en lokale burgers voor het eerst langs de aangelichte boerderijen.

De toekomst van de karakteristieke grote boerderijen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden staat door de schaalvergroting op het spel, zei Bakker. 'Niet alle boerderijen hebben een monumentale status. Daar proberen we verandering in te brengen. Maar lang niet alle gemeenten maken hierbij goed gebruik van de diensten van onze stichting.'

Boerenland

'Sloop ze niet', luidde zijn boodschap. 'De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is een boerenland. Als je generaties terugkijkt, heeft iedere inwoners een band met de boeren.'

Stichting Boerenderij & Erf heeft inmiddels een masterplan klaarliggen om het agrarisch erfgoed te behouden. Om het plan uit te voeren, heeft de stichting € 200.000 uit Brussel ontvangen. Ook hebben gemeenten en provincie Zuid-Holland een duit in het zakje gedaan.

De stichting wil 'gevraagd en ongevraagd' advies aan gemeenten en commissies geven. Ook wil ze bewoners hulp en ondersteuning bieden om subsidie te krijgen om boerderijen te restaureren. Verder wil de stichting werken aan haar naamsbekendheid.

R

De verlichte boerderijenroute is de 14de in Zuid-Holland. Eerder stonden boerderijen in de Gouwe Wiericke, Midden-Delfland, Krimpenerwaard en Goeree - Overflakkee in volle gloed.

In januari 2013 vindt de route op de Hoeksche Waard plaats en in het najaar De Hollandse Venen.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer