Vergroening GLB deels akkoord

De onderhandelende partijen zijn het deels eens geworden over de vergroeningsmaatregelen in het Europees landbouwbeleid na 2013. Dat zegt de Ierse voorzitter Simon Coveney.

Vergroening+GLB+deels+akkoord
© EC

De Europese Commissie , Europese landbouwministers en het Europees Parlement onderhandelen over de vergroeningsmaatregelen waaraan boeren moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de vergroeningspremie.

De drie hoofdmaatregelen zijn permanent grasland, gewasrotatie en ecologische aandachtsgebieden. Over een aantal punten is al overeenstemming bereikt tussen de drie partijen, volgens Coveney.

Gewasdiversificatie

Boeren die tussen de 10 en 30 hectare bouwland hebben moeten minimaal 2 gewassen telen. Boven de 30 hectare is dat minimaal 3 gewassen.

Veehouders met 75 procent grasland en minder dan 30 hectare bouwland zijn uitgesloten voor gewasdiversificatie. Voorwaarde is wel dat de 25 procent overgebleven bouwland niet groter mag zijn dan 30 hectare. Is dat wel het geval dan moet op het bouwland ook gewasdiversificatie worden toegepast.

Permanent grasland

Boeren hoeven niet meer op individueel niveau minimaal 95 procent van hun permanent grasland te behouden. Permanent grasland mag nu op nationaal niveau worden gemonitord. Permanent grasland krijgt referentiejaar 2012.

Ecologische aandachtsgebieden

Ecologische aandachtsgebieden wordt 5 procent in plaats van 7 procent. Wel komt er nog een rapport van de Europese Commissie. Als blijkt dat meer aandachtsgebieden nodig zijn dan wordt het percentage verhoogd tot 7 procent.

Nu nog wordt onderhandel over wat binnen de ecologische aandachtsgebieden mag vallen. Het lijkt erop dat verschillende landschapselementen (bomen, heggen) daaronder vallen. Maar ook sloten en mogelijk ook eiwitgewassen.

Duurzaamheidscertificaat

Over eventuele alternatieve vergroeningsmaatregelen, zoals het duurzaamheidscertificaat, wordt nog onderhandeld.

EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos liet weten dat alternatieve vergroeningsmaatregelen ook tot de mogelijkheden behoren zolang ze maar eenvoudig uit te voeren zijn.

Op papier

LTO Nederland ziet goede voortgang op het werkbaar maken van vergroening. Maar het valt en staat met wat er uiteindelijk op papier staat, aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat vanuit Luxemburg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer