Haringvliet in 2018 op kier

De Haringvlietsluizen gaan in 2018 op een kier. Dat besloot minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gisteren.

Veel boeren van de omliggende Zuid-Hollandse Eilanden halen hun zoet water uit het Haringvliet. Schultz meldt dat er ook afspraken zijn gemaakt over de compenserende maatregelen. De kosten voor het Kierbesluit zijn geraamd op 75 miljoen euro.

Schultz: 'Ik heb in overleg met waterschap Hollandse Delta, Evides Waterbedrijf, gemeenten Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis en Bernisse en provincie Zuid-Holland vastgesteld dat er draagvlak is voor de compenserende zoetwatermaatregelen.'

Uiterlijk in het voorjaar van 2014 zal de minister de uitvoeringsovereenkomst ondertekenen.

Inlaatpunten

De inlaatpunten aan de westkant van het Haringvliet worden naar het oosten verplaatst, zodat het gebruik van zoetwater uit het Haringvliet niet verandert. Bij een lage afvoer van de rivier gaan de sluizen bij vloed weer dicht en wordt het Haringvliet ‘zoetgespoeld’.

De bewindvrouw heeft met betrokken partijen afspraken gemaakt over het verplaatsen van de punten waar het waterschap en Evides water innemen.

Deltafonds

Minister Schultz wil de uitgaven voor verbetering van de waterkwaliteit overhevelen naar het Deltafonds. Op deze manier worden alle wateropgaven in Nederland uit één fonds betaald en kan synergie worden behaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer