NAJK bezoekt Kenia (4)

Een groep jonge boeren en tuinders van de NAJK is van 2 tot 13 juni op studiereis in Kenia. Deze trip heeft tot doel de landbouw in Kenia in breed perspectief te bestuderen. Wolter Neutel houdt van de reis een weblog bij.

NAJK+bezoekt+Kenia+%284%29
© NAJK

Grote en kleine bedrijven worden bezocht, evenals verwerkende bedrijven, boerenorganisaties en een agrarische school.

Op die manier hopen we een beeld te krijgen van de kansen en bedreigingen van de landbouw in Kenia. Het centrale thema waarop we focussen is voedselzekerheid.

Verslag 6 juni 2013

Op donderdag 6 juni werden we hartelijk verwelkomd bij het bedrijf ‘Happy Cow’ in Nakuru. Happy Cow is een melkverwerkingsfabriek die is opgericht en wordt gerund door Gerard en Catherine Oosterwijk. Gerard is sinds 1979 in Kenia en ontmoette daar zijn vrouw Catherine. Sinds negentien jaar bestaat Happy Cow. Er wordt dagelijks 12.000 liter melk verwerkt en daarvan wordt 40 procent kaas en 60 procent yoghurt geproduceerd.

Kaas en yoghurt

In de kaasproductie is Happy Cow de tweede marktleider. Zij produceren allerlei soorten kaas, zoals mozzarella, cheddar maar ook goudse kaas. Kaas is een product voor de rijkere mensen in Kenia. Kaasproductie is lucratiever, maar voor de cashflow is yoghurtproductie beter.

Yoghurt is een favoriet product onder alle Kenianen, hierdoor is de omloop groot en krijgt de fabriek en daarmee de boeren relatief snel hun geld uitbetaald voor de melk. Happy Cow maakt verschillende soorten yoghurt; onder andere fruityoghurt en vanilleyoghurt. Toch wil Happy Cow zich profileren als een echt kaasbedrijf.

Markt en verwerking

Een groot probleem in Kenia is dat 80 procent van de totale mekproductie rauw in het illegale straatcircuit wordt verkocht. De melk die wel wordt verwerkt door de fabriek komt voor het grootste gedeelte van de kleine boeren. De veehouders brengen de melk zelf naar de fabriek. Die wordt vaak geproduceerd door vier of vijf koeien, in melkbussen vervoerd, en ze hebben te kampen met een zeer slechte infrastructuur.

Mede door het slechte vervoer gaat de kwaliteit van de melk omlaag. Ook de hygiëne bij de veehouders op de boerderij speelt een grote rol met betrekking tot de kwaliteit van de melk. Toch ligt de gemiddelde melkprijs 30 eurocent per liter en dit kan oplopen tot ongeveer 38 cent.

Wanneer de melk op de fabriek binnenkomt, wordt het direct getest op onder andere kiemgetal, zuurtegraad, vriespunt en droge stof. Daarnaast moet het celgetal beneden de 2 miljoen zijn. De producten worden in heel Kenia, met name in de grote steden, afgezet.

Educatie

Happy Cow geef ook educatie aan de lokale veehouders. Hier wordt verteld hoe ze de melk moeten behandelen tijdens het melken zelf (hygiëne) en tijdens het transport. Door deze educatie wordt er 'betere' melk geproduceerd en proberen ze het celgetal beneden de 2 miljoen te houden, een hele uitdaging voor Happy Cow.

Op dit moment wordt er geïnvesteerd in een 'Milk Collection Point', een centraal punt waar een melktank wordt geplaatst en alle lokale boeren hun melk naartoe kunnen brengen. Hierdoor verwachten ze dat ze meer melk kunnen aantrekken van andere melkveehouders.

Lake Nakuru

In de middag hebben we een rondrit gemaakt door Lake Nakuru National Park. Hier waren onder andere leeuwen, buffels, zebra's, neushoorns en giraffes te zien. We hebben er genoten van een prachtig uitzicht. De rondrit werd afgesloten met een flinke Afrikaanse regenbui.

Wolter Neutel, NAJK

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer