Kabinet stemt in met T-rijbewijs

Het kabinet heeft ingestemd met de invoering van het T-rijbewijs voor landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid.

Kabinet+stemt+in+met+T%2Drijbewijs
© eigen foto New Holland

Voertuigen als tractors mogen straks de openbare weg op als de bestuurder in het bezit is van het nieuwe T-rijbewijs. Voor het besturen van een trekker op bijvoorbeeld een akker, is het rijbewijs niet nodig.

Het T-rijbewijs is te behalen vanaf 16 jaar. Het streven is om het T-rijbewijs op 1 januari 2015 in te laten gaan.

Omwisselen

Door de invoering van het T-rijbewijs komt het certificaat van vakbekwaamheid (‘trekkerrijbewijs jeugdigen’) te vervallen. Houders daarvan hebben na invoering een jaar de tijd om het om te wisselen voor een T-rijbewijs.

Mensen die op het moment van invoering een B-rijbewijs hebben, kunnen nog tien jaar het T-rijbewijs krijgen zonder aanvullend examen. Voor het besturen van bepaalde voertuigen, zoals straatveeg- en maaimachines, is het niet nodig een T-rijbewijs te hebben.

Ongelukken

Volgens het kabinet is het aantal ongelukken waarbij landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid betrokken waren, relatief hoog gebleven, terwijl het totaal aantal verkeersslachtoffers is afgenomen. De slachtoffers waren voornamelijk voetgangers, fietsers en automobilisten.

Ook stelt het kabinet dat dit landbouwvoertuigen steeds vaker deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Door de instelling van het T-rijbewijs kan worden getoetst of iemand beschikt over de daarvoor benodigde kennis, rijvaardigheid en rijgeschiktheid.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer