8 melkveebedrijven op slot na brand Kampen

Bij acht boeren onder de rook van Kampen wordt voorlopig geen melk meer opgehaald. Het gaat om een voorzorgsmaatregel na de brand zaterdag bij de palletfabriek in de Hanzestad.

'Die groep bedrijven lag in de rookpluim en paste weidegang toe', licht woordvoerder René van Buitenen van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) toe.

De melk van de boeren wordt uit voorzorg voorlopig niet opgehaald. 'Als tests uitwijzen dat de melk schoon is, mogen ze weer leveren', geeft hij aan.

Vervuilde weilanden

De weilanden in de buurt van het bedrijf werden aan het begin van de week schoongemaakt. Of dat ook bij de bedrijven in de buurt van Dronten, waar ook boeren niet mogen leveren, is gebeurd, kan Van Buitenen niet zeggen. 'Wij kijken naar de melk.'

Voor eventuele schadevergoeding voor de getroffen melkveehouders is het volgens hem nog te vroeg. 'De vraag of de melk is verontreinigd, heeft voorrang.

Dat geeft ook woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina aan. 'We hebben een aantal leden in dat gebied. Hoelang zij niet kunnen leveren en of ze daarvoor worden gecompenseerd is van latere zorg.'

Palletfabriek

De brand bij de palletfabriek aan de Eckertstraat in Kampen vond afgelopen zaterdag plaats. Het bedrijf en de pallets gingen in vlammen op.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer