Kipsector+luidt+noodklok
© VVD

Kipsector luidt noodklok

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) luidt de noodklok over de situatie bij veel pluimveehouders. 'De economische en financiële situatie op veel bedrijven is dramatisch', aldus de NVP.

Een flink aantal pluimveebedrijven heeft volgens de organisatie moeite of is niet meer in staat om het voer voor hun dieren te betalen. 'U kunt zich voorstellen dat zich aan menig keukentafel persoonlijke familiedrama's afspelen', zegt NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat.

Nekslag

Het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken om het snavelbehandelverbod ondanks eerdere afspraken te vervroegen, is een nekslag, meent Oplaat.

'De sector krijgt een paar jaar om alternatieven te zoeken. Maar tegelijkertijd worden er geen eisen gesteld aan producten uit de ons omringende landen als Duitsland en België. Daar blijft snavelbehandelen gewoon mogelijk.'

Desastreus

De gevolgen zijn volgens Oplaat desastreus voor de Nederlandse pluimveehouderij. 'Export wordt onmogelijk gemaakt.' Dit zou de sector volgens een rapport van het ministerie van Economische Zaken tientallen miljoenen euro's kosten.

Regeldruk

De sector bezwijkt volgens Oplaat onder de regeldruk. 'Dit moet een halt worden toegeroepen. De sector wil de concurrentie graag aangaan met de rest van de wereld, maar dan wel met een gelijk speelveld.'

De NVP roept de overheid dan ook op om eenzijdige regelgeving te stoppen en de regels in Europa te handhaven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer