Noorden+bevraagd+over+schaalgrootte
© pieter stokkermans

Noorden bevraagd over schaalgrootte

Natuur- en milieufederaties in Noord-Nederland houden samen met de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden deze maand een publieksenquête naar bedrijfsgrootte in de land- en tuinbouw. LTO Noord steunt het initiatief.

De uitkomsten moeten duidelijk maken hoe het publiek denkt over schaalvergroting in de agrarische sector. Voorafgaand aan de enquête verschijnt een reeks portretten in de kranten hoe boeren schaalvergroting invullen of juist een andere uitweg kiezen.

Volgens provinciaal bestuurder Annette van Velde van LTO Noord Groningen is het goed dat nu eens breed en objectief wordt gepeild hoe het publiek denkt over schaalvergroting.

Struisvogel

‘Er wordt, zeker in Groningen, flink gedebatteerd over dit onderwerp. Je moet de ogen daar niet voor sluiten; als een struisvogel je kop in het zand steken’, geeft Van Velde aan.

De discussie over schaalgrootte blijft in de ogen van de LTO-bestuurder vooral beperkt tot een klein groepje beleidsmakers. ‘En tot nu toe voeren in de discussie vooral de emoties de boventoon.'

Afwijkende meningen

Van Velde is niet bang voor de uitkomst. ‘Er wordt al langere tijd maar van alles geroepen. Deze publieksenquête brengt het juist goed in kaart. Daarbij: we zijn als LTO niet bevreesd voor afwijkende meningen.’

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer