TB%2Dbesmette+kalveren+in+ons+land
©

TB-besmette kalveren in ons land

Van het Duitse rundveebedrijf dat onlangs met rundertuberculose (runder-TB) besmet raakte, kwamen ook vleeskalveren naar Nederland. Dat zegt Fred van Zeijderveld van het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Van Zeijderveld stelt dat alle dieren die van het Duitse bedrijf of contactbedrijven van het besmette bedrijf komen, worden onderzocht. Hij noemt de geïmporteerde kalveren wel een reden tot zorg, maar is blij dat het om vleeskalveren gaat.

‘Elk jaar komt runder-TB zo wel een paar keer naar Nederland. Zijn we er snel bij dan is er niet tot nauwelijks kans op verdere besmettingen. De schade blijft bij het ruimen van enkele dieren.'

Infectie

Vervelender wordt het bij besmettingen op melk- of vleesveebedrijven. 'Dan openbaart zich de infectie vaak pas veel later en is de kans groot dat er veel meer dieren en bedrijven besmet zijn’, weet Zeijderveld.

Volgens de specialist is het aantal besmettingen met runder-TB in Nederland de laatste jaren constant. Dat er geen kalveren uit Engeland en Ierland worden geïmporteerd, helpt daarbij. In die landen waart de ziekte volop rond.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer