Ook+hier+bedrijven+op+slot+door+runder%2Dtbc
©

Ook hier bedrijven op slot door runder-tbc

Een rundveebedrijf in Gelderland en een contactbedrijf daarvan zijn geblokkeerd in verband met de vondst van runder-tbc besmetting in Nederlandse slachthuizen. De 2 besmette dieren kwamen uit België.

Nog eens zeventien dieren kwamen sinds oktober van het besmette Belgische bedrijf naar Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet daar onderzoek naar.

In oktober en begin december is runder-tbc vastgesteld bij een rund dat vanuit België naar Nederland kwam. Eén van de twee runderen leefde enkele maanden in Nederland.

Contactbedrijven

Op het betreffende bedrijf in Gelderland werd ook runder-tbc vastgesteld. De 13 dieren zijn afgemaakt. Het bedrijf is nog geblokkeerd. Het besmette Gelderse bedrijf had drie contactbedrijven.

Twee daarvan zijn na onderzoek weer vrijgegeven. Een is nog geblokkeerd en zit in onderzoek.

Besmet verklaard

NVWA meldde de vondst al in oktober aan de Belgische collega's. Gevolg is dat in België 147 bedrijven op slot zitten. Het bedrijf dat de runderen naar Nederland exporteerde, is besmet verklaard.

Van dat bedrijf en contactbedrijven kwamen de laatste weken 17 dieren naar Nederland. Daarvan zijn er 16 dood, 1 leeft nog. NVWA gaat al dieren na en blokkeert eventueel meer bedrijven in Nederland als er meer besmettingen worden vastgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer