Runder%2Dtbc+Duitsland%2C+al+100+koeien+geruimd
© Nieuwe Oogst Vormgeving

Runder-tbc Duitsland, al 100 koeien geruimd

Op een Duits melkveebedrijf in Hemslingen in Lower Saxony, is runder-tbc vastgesteld bij een melkveestapel. Zeker honderd dieren van het bedrijf zijn daarom geruimd, onduidelijk is nog wat het lot van 340 andere dieren op het bedrijf is.

De besmetting kwam aan het licht bij een controle in het slachthuis. Deskundigen vermoeden dat de ziekte al twee tot drie jaar geleden op het rundveebedrijf moet hebben toegeslagen. Waarschijnlijk komt de besmetting door aankoop van vee.

Duitsland is sinds 1997 officieel vrij van runder-tbc. De ziekte is een meldingsplichtige aandoening bij onze Oosterburen.

Besmet verklaard

Normaal worden alle dieren op een besmet verklaard bedrijf geruimd. Het lot van 340 runderen die nog op het getroffen bedrijf verblijven blijft nog ongewis. Zij mogen het bedrijf niet verlaten en worden na 42 dagen opnieuw getest. Is er dan een groot deel besmet, dan wordt waarschijnlijk de hele koppel alsnog geruimd.

Extra lastig voor de Duitse melkveehouderij-familie is dat een gezinslid ook besmet is met runder-tbc. Het gaat om een bacteriële infectie die ook besmettelijk is voor mensen. Dat kan door besmet melk of vlees te consumeren.

Na pasteurisatie is besmette melk drinken niet meer gevaarlijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer