Ontheffing voor doden ganzen bij Schiphol

Provincie Noord-Holland heeft vandaag een ontheffing verleend voor het vangen en doden van ganzen binnen een straal van 20 kilometer rond luchthaven Schiphol.

Dat betekent dat er op korte termijn tussen de vijf- en tienduizend ganzen mogen worden gevangen en vergast. Dit is nodig om het risico van aanvaringen tussen ganzen en vliegtuigen te verminderen.

Ook Utrecht en Zuid-Holland hebben toestemming gegeven voor het doden van de ganzen, omdat een deel van de cirkel in die provincies ligt.

Koolzuurgas

De dieren worden gedood met koolzuurgas (CO2). Sinds 2005 is het aantal ganzen in de zone van 20 kilometer rond Schiphol vertienvoudigd tot vijftigduizend.

De grauwe gans mag in de straal van 20 kilometer worden gedood. De kolgans, brandgans, nijlgans, Indische gans en Canadese gans mogen alleen binnen 10 kilometer rond Schiphol worden omgebracht.

Faunabeheereenheid

Het verzoek van de Faunabeheereenheid Noord-Holland om ook die ganzen in de straal tussen 10 en 20 kilometer te doden, heeft de provincie afgewezen. Zij vindt dat onvoldoende is aangetoond dat deze ganzensoorten een direct gevaar voor de luchtvaart vormen in de ruimere cirkel rond Schiphol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer