Niet of nauwelijks vernatting Boetelerveld

De maatregelen die Landschap Overijssel wil toepassen in Natura 2000-gebied Boetelerveld bij Raalte leiden niet of nauwelijks tot vernatting van de landbouwgrond rond het gebied. Dat bleek gisteren uit een uitspraak van de Raad van State.

Volgens bezwaarmaker en melkveehouder Jan Jonkman uit Mariënheem zorgen de maatregelen van Landschap Overijssel voor vernatting van de landbouwgrond naast het Natura 2000-gebied.

Het gaat om het kappen van bos, dempen van greppels, egaliseren van ophogingen en aanbrengen van leem in poelen.

Greppels te klein

Volgens de Raad van State zijn de greppels te klein en vallen ze in december droog. Volgens waterschap Groot Salland zou alleen in het voorjaar ten noordwesten en oosten van het gebied een grondwaterstandsverhoging van ongeveer 5 centimeter optreden.

Dat gebeurt op een afstand van 50 tot 100 meter van de grens van het Boetelerveld. Volgens provincie Overijssel worden binnen een straal van 100 meter van de grens van het gebied geen greppels of sloten gedempt.

Verdroging

De Raad van State stelt dat de boeren rond het gebied dus geen last hebben van peilverhoging. De maatregelen van Landschap Overijssel moeten verdroging van het Natura 2000-gebied tegengaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer