Focus Zuid-Holland op innovatie in landbouw

Provincie Zuid-Holland gaat systeeminnovaties in de landbouw ondersteunen om zo de sector duurzamer en economisch rendabeler te maken.

De provincie richt zich daarbij specifiek op de veenweidengebieden, afzet van landbouwproducten in stedelijk gebied en kansen voor biobased economy. Zij ziet een systeeminnovatie als een vernieuwing die het bedrijfs- of organisatieniveau overstijgt.

Eerder stelde Zuid-Holland de beleidsvisie Groen vast, waarin zij 2,4 miljoen euro reserveert voor innovaties in de grondgebonden landbouw. Nu heeft ze haar acties vastgesteld in nota 'Stimuleringskader Innovaties Grondgebonden Landbouw'.

Vier lijnen

De rol van de provincie loopt over vier lijnen. Ten eerste moeten de innovaties van het bedrijfsleven, kennis- en onderzoeksinstellingen en het onderwijs zelf komen. De provincie ondersteunt bij het tot stand komen van kennis- en innovatienetwerken, door deze partijen aan elkaar te verbinden.

De tweede lijn is het formuleren van een gemeenschappelijk perspectief, dat richting geeft aan de ontwikkeling van innovaties. Door het gesprek aan te gaan met boeren en andere partijen is het mogelijk om de belangen aan elkaar te verbinden.

Meebetalen

Zuid-Holland gaat ook meebetalen aan een kennis- en innovatieprogramma voor de veenweiden, omdat daar de opgaven het grootst zijn. Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld zet dit programma op. Dat is de derde lijn.

Tenslotte wil de provincie eigen regelgeving, die belemmerend werkt, bekijken en waar mogelijk aanpassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer