Franssen+vertrekt+dit+jaar+als+CdK
© Provincie Zuid-Holland

Franssen vertrekt dit jaar als CdK

Jan Franssen (VVD) stopt dit jaar als commissaris van de koningin (CdK) in Zuid-Holland. Dat heeft hij vanmiddag aangekondigd in zijn traditionele nieuwjaarstoespraak.

'Ook voor mij persoonlijk is de toekomst onbestemd. Dat heeft niets te maken met een snelle opheffing van de provincie Zuid-Holland. Wel staat vast dat dit mijn laatste nieuwjaarstoespraak is als commissaris van de koningin in Zuid-Holland', aldus Franssen in zijn speech.

'Uiterlijk eind dit jaar zal ik het ambt van commissaris neerleggen. Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet, maar dit is een goed moment om het voornemen bekend te maken.'

Fusie

Franssen ging concreet in op het plan van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om voor maart 2015 de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland als FUN-provincie samen te voegen. Volgens Franssen is het van belang dat dit kabinet zich ook uitspreekt over de vraag wat het met de rest van Nederland wil.

De commissaris van de koningin herhaalde zijn eerdere pleidooi voor een landsdeel Zuidwest-Nederland, waarbij de huidige grenzen van Zuid-Holland niet heilig zijn.

'Als dat bredere perspectief op dit moment niet haalbaar blijkt, is het raadzaam ook dit vraagstuk aan de door mij bepleite commissie mee te geven. Dan is er een grotere kans dat nieuwe bestuursvormen en een andere inhoud harmonieuzer samengaan.'

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer