DB%3A+inzicht+in+be%C3%ABindigen+leningen
© Nieuwe oogst

DB: inzicht in beëindigen leningen

Deutsche Bank (DB) neemt afscheid van klanten die niet meer bij de bank passen. Door druk vanuit de politiek en LTO wil de bank met elke ondernemer tot een passende oplossing komen. Maar de boeterentes blijven.

Deutsche Bank geeft aan geen nieuwe leningen te willen verstrekken of bestaande te verhogen of verlengen aan klanten die niet meer in het beleid van de bank passen.

Dat heeft consequenties voor boeren die leningen hebben uitstaan bij de bank. In het bericht op de website wordt aan de hand van voorbeelden aangegeven hoe de bank omgaat met leningen voor bepaalde tijd.

Boeterentes

Volgens DB wordt bij het vroegtijdig aflossen van leningen nog steeds een boeterente opgelegd. Deze zal echter alleen bestaan uit daadwerkelijk gemaakte kosten.

Volgens de bank worden leningen met een vaste looptijd vanwege de aanscherping van de strategische focus niet voortijdig door Deutsche Bank opgezegd.

Zorgplicht

'We willen in een persoonlijk gesprek met onze klanten een passende oplossing vinden', laat de bank weten. DB geeft aan afscheid te moeten nemen van veel klanten, maar zich wel aan de zorgplicht te willen houden.

LTO Nederland voerde sinds begin dit jaar meerdere keren overleg met Deutsche Bank. Daarmee wil LTO bereiken dat klanten op een acceptabele manier bij de bank kunnen vertrekken zonder hoge kosten en boeterentes.

Onredelijke voorstellen

LTO heeft met Deutsche Bank afgesproken dat eventueel onredelijke voorstellen aan boeren kunnen worden voorgelegd aan de Raad van Bestuur van Deutsche Bank.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer