Agrarische groei vooral buiten Eurolanden

De meeste Nederlandse agrarische producten worden in de Eurolanden af. Toch laat de export naar West-Europa de komende jaren weinig groei zien. Die verwacht ABN AMRO wel buiten de Eurolanden.

In 'Visie op Agrarisch' noemt de bank groeikansen voor groei Oost-Europa, de Alpenlanden en Scandinavië. 'Dat beeld is in de gehele land- en tuinbouw zichtbaar, met als goed voorbeeld de export van bloemen en planten.'

In dit marktsegment nam de uitvoer ondanks de crisis in 2012 met bijna 3 procent toe. 'De export naar Rusland groeide met ruim 26 procent. In de groentebranche stijgt de vraag naar duurzaam geteelde groente.'

China

In de bloembollenteelt, vooral voor lelies, is bijvoorbeeld China de groeimarkt, geeft de bank aan.

De afzonderlijke agrarische sectoren hebben een eigen economische dynamiek, weet ABN AMRO. Terwijl de export van fruit, groente en boomkwekers licht daalde, had de akkerbouw in 2012 een topjaar.

Duitsland en legpluimvee

De export naar Duitsland is met 75 procent marktaandeel van groot belang voor legpluimvee. Deze sector boekte verleden jaar uitstekende resultaten. 'Maar nu in Duitsland de zelfvoorzieningsgraad stijgt, moet de sector andere afzetmogelijkheden verkennen.'

Om als land- en tuinbouw die positie te behouden, zijn investeringen de komende jaren in meer toegevoegde waarde van producten en verbetering van de efficiency in de keten cruciaal.

Lagere kostprijs

Dit kan volgens ABN AMRO invulling krijgen door een marktgerichte teelt of productie tegen een nog lagere kostprijs. Zo kunnen de groente- en fruitteelt en de akkerbouw hun afzetpositie versterken door een flexibele en betrouwbare levering van afzetvolumes van een constante kwaliteit.

Hierbij is een goede ketenregie en marktkennis cruciaal. Voor de varkens- en legpluimveehouderij geldt dat dierenwelzijn en milieu steeds belangrijker worden bij de productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer