Cisgenese+nog+geen+traditionele+veredeling
©

Cisgenese nog geen traditionele veredeling

De veredelingstechniek cisgenese is nog niet klaar voor een eenvoudigere toelatingsprocedure. Dat zegt I&M-staatssecretaris Joop Atsma.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA concludeert dat cisgenese nog niet gelijk kan worden gesteld aan traditionele veredelingsmethoden, zei Atsma. Bij cisgenese worden eigenschappen binnen een soort of kruisbare soorten kunstmatig van de ene naar een andere plant overgebracht.

Nu vallen de cisgenese-gewassen nog onder de regels van genetische gemodificeerde organismen. 'Als we besluiten om de gewassen, die zijn veredeld via cisgenese, uit deze regels te nemen dan moet het van geval tot geval worden beoordeeld', zegt Atsma.

Veiligheid

'Dat is kostbaar en zolang de veiligheid niet is gewaarborgd, is dat ook geen optie', benadrukt de bewindman.

De Tweede Kamer is verdeeld over het gelijk stellen van cisgenese aan traditionele veredelingstechnieken. VVD, CDA, SGP en CU pleiten voor een eenvoudigere toelatingsprocedure voor gewassen die zijn veredeld via cisgenese.

Onderzoek

PvdA en SP vinden dat er eerst meer onderzoek moet plaatsvinden naar de veiligheid van cisgenese-gewassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer