Qlip meet dracht koe via melk

Het is nu mogelijk om de dracht van een koe aan te tonen door bepaalde eiwitten te meten in de melk. De dracht is daardoor te voorspellen vanaf 35 dagen na insemineren, meldt kwaliteitsborgingsorganisatie Qlip.

In samenwerking met fokkerijorganisatie CRV onderzoekt Qlip hoe deze test op een efficiënte en effectieve wijze in te bedden zijn in het proces van de melkproductieregistratie.

Dit voorjaar is een pilotproject gestart om na te gaan hoe deze test aan de veehouders aan te bieden.

Melkmonsters

In het Qlip-laboratorium worden voor melkproductieregistratie melkmonsters onderzocht op onder meer vet-, eiwit- en lactosegehalte, celgetal, ureum en ketose.

Doel daarvan is volgens de kwaliteitsborgingsorganisatie om de veehouder een drachtcontrolesysteem aan te kunnen bieden die past bij zijn bedrijfsvoering. Hiermee kan een boer zijn veestapel beter kan managen.

Verse koe

De dracht van een koe is van groot belang aangezien dit de garantie is voor een verse koe over acht maanden. Deze nieuwe aanpak kan de veehouder ontzorgen en arbeidsefficiency opleveren.

De dieren hoeven namelijk niet meer handmatig aan het voerhek op dracht te worden gecontroleerd. Door dat voortaan via melk te meten, kan de veehouder eenvoudig zelf een monster nemen tijdens het melken en deze laten onderzoeken, stelt Qlip.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer