Teleurstelling over uitspraak in zaak Agrico

De Stichting gedupeerde leden Agrico (Sgla) is teleurgesteld over de uitspraak van de Ondernemingskamer om geen onderzoek in te stellen naar de overdracht van de industrietak van Agrico naar Aviko in december 2010.


‘Dit doet geen recht aan het coöperatieve gedachtegoed’, vindt Jan Veenink, akkerbouwer in Zeewolde en voorzitter van de stichting. Agrico besloot in 2010 haar industrietak over te doen aan concurrent Aviko. Een groot aantal leden was het oneens met de gang van zaken en richtte de stichting Sgla op.

Volgens Veenink vertegenwoordigt de stichting inmiddels ongeveer 160 van de in totaal tweehonderd gedupeerde leden. Met de aanvraag tot een enquêteonderzoek wil de stichting boven water krijgen of de directie van Agrico juist heeft gehandeld bij het besluit om de industrieactiviteiten over te doen aan Aviko.

Meerwaarde coöperatie

‘Het is voor ons onbestaanbaar dat een coöperatie zo omgaat met het belang van haar leden. Kennelijk kunnen onderdelen van een coöperatie inclusief de leden zomaar van de ene op de andere dag verkocht worden. Wat is dan nog de meerwaarde van een coöperatie?’, vraagt Veenink zich af.

Aanvankelijk dacht de stichting een luisterend oor te vinden bij de Ondernemingskamer. ‘Deze uitspraak komt dan ook onverwacht', zegt Veenink. 'Waarschijnlijk hebben de rechters zich sterk gehouden aan de statuten van Agrico en die laten blijkbaar voldoende ruimte om te handelen zoals de directie gedaan heeft. Wij zijn van mening dat in de uitspraak de statuten onvoldoende beoordeeld zijn vanuit het coöperatieve kader.’

Vervolgstappen

De stichting Sgla beraadt zich hoe om te gaan met de uitspraak van de Ondernemingskamer en of het nut heeft om vervolgstappen te ondernemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer