China zit boven op vogelgriep H7N9

Het staat vast dat de nieuwe vogelgriep H7N9, die in China al tien slachtoffers heeft geëist, afkomstig is van pluimvee.

China+zit+boven+op+vogelgriep+H7N9
© Chinasquare.be

Pluimvee wordt momenteel massaal getest. In de gebieden waar de griep voorkomt, zijn de markten voor levend pluimvee gesloten en al enkele tienduizenden vogels van verdachte markten zijn opgeruimd, meldt Chinasquare.be.

Vermoedelijk worden mensen met het virus besmet door inademing. Dat betekent dat vooral personen in fokkerijen en slachterijen risico lopen. Ook op varkens is begonnen met testen. Naast mensen blijken varkens het meest gevoelig voor varianten van de vogelgriep.

Pandemie

Het nieuwe virus zou voortkomen uit een uitwisseling tussen wilde trekvogels en pluimvee in het oosten van China. Er is nog geen enkel geval van overdracht van mens op mens, maar de laboratoriumtesten tonen dat het H7N9-virus erg snel kan veranderen.

Mocht het door een mutatie toch overdraagbaar worden, dan wordt het risico op een pandemie meteen groot.

Problematisch

Volgens de VN-voedselorganisatie FAO is het nieuwe virus vooral problematisch omdat het pluimvee er zelf niet ziek van wordt. Dat maakt besmetting ontdekken moeilijk.

Alleen algemene maatregelen zoals meer controle en betere hygiëne kunnen het virus bij pluimvee bestrijden en voorkomen dat het muteert tot gevaarlijker varianten.

Vaccin

Op nationaal vlak is door de regering een onderzoeksproject opgestart dat naar verwachting binnen de zeven maanden een vaccin klaar zal hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer