'Food battle' gaat voedselverspilling tegen

Voedselverspilling is bij huishoudens binnen drie weken met gemiddeld 20 procent terug te brengen. Dat kan door in een dagboek bij te houden wat er wordt weggegooid.

Dat blijkt uit een proef met 'Food Battles' in Apeldoorn, Lochem, Brummen en Eerbeek. In een afvaldagboek hielden 62 huishoudens, 150 volwassenen en 55 kinderen, dagelijks bij hoeveel voedsel ze weggooiden.

Daarmee werd het voor huishoudens inzichtelijk hoeveel ze daadwerkelijk weggooiden. Bij lokale supermarkten werden concrete tips verstrekt om voedselverspilling te voorkomen.

Tenminste houdbaar tot

Deelnemers werden zo geholpen hun koop-, kook- en bewaargedrag aan te passen. Ze leerden bijvoorbeeld dat 'Tenminste Houdbaar Tot', een kwaliteitsgarantie afgegeven door de producent, niet betekent dat voedsel na die datum niet meer veilig is.

Ook kregen ze advies over het maken van boodschappenlijstjes, het bepalen van de portiegrootte van maaltijden, de beste plek in de koelkast om eten te bewaren en wat te doen met restjes. Te veel koken bleek de belangrijkste bron van voedselverspilling.

Berkel Milieu & Circulus

Het idee van de Food Battle kwam van afvalbeheerbedrijf Berkel Milieu & Circulus uit Apeldoorn en van Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen UR.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer