'Coöperatie zorgt voor hogere prijs'

In Europese landen waar coöperaties een groot marktaandeel hebben, liggen prijzen hoger dan in landen met weinig coöperaties. Dat blijkt uit onderzoek naar het belang van coöperaties in Europese lidstaten onder leiding van Wageningen UR.

%27Co%C3%B6peratie+zorgt+voor+hogere+prijs%27
© Nieuwe Oogst

In de keten zijn coöperaties als tegenmacht onmisbaar tegenover de sterke positie van supermarkten, stelt Wageningen UR.

Om een interessante en sterke onderhandelingspartner te blijven, maar ook om voldoende te kunnen investeren in innovatie, moeten coöperaties verder groeien, ook internationaal.

Tegelijk maakt deze groei het lastiger om leden betrokken te houden, concluderen de onderzoekers verder.

Melkveehouders

Melkveehouders in landen met veel coöperaties ontvangen een hogere prijs voor hun melk dan veehouders in landen met een gering aandeel coöperaties.

'Dat wil niet zeggen dat coöperatieleden de hoogste prijs ontvangen; niet-coöperatieve bedrijven betalen in deze landen vaak net iets meer', weet Wageningen UR.

Belang coöperaties

Het belang van coöperaties is het grootste in zuivel (57 procent van alle melk in de Europese Unie wordt via coöperaties verwerkt), groente en fruit (42 procent) en wijn (42 procent).

Voor andere sectoren zoals schapenvlees, olijven, granen, varkensvlees, en suiker, ligt het percentage beneden de 40.

Finland

Het marktaandeel van coöperaties is het grootste in Finland met 74 procent. Daarna volgt Nederland met 68 procent. Denemarken, Zweden, Ierland, Frankrijk en Oostenrijk (allemaal boven 50 procent) zijn andere landen waarin coöperaties een rol van belang spelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer